Növényekről általánosságban 2.rész, avagy kétéves növények
Folytatom a felsorolásom a kétéves növényekkel. Ha az előző posztom nem olvastad, tedd meg, és ismerd meg az egyéves növényeket, garantálom, hogy tanulhatsz belőle. 
 Kezdjük a bolondító beléndekkel a felsorolást. A beléndek eredeti hazája ismeretlen, jelenleg az északi vidékeket kivéve egész Európában előfordul. A szemetes, gazos, helyeket, házak, kerítésük melletti részeket kedveli. A drogkereskedelemben leveleit, magvait, föld- feletti virágzó részeit pedig használják. A gyógyászatban mérges alkaloida, mely bódítószer. A beléndeket rendszerint alkoholos vagy olajos kivonatok alakjában használják, gyógyszerkönyvek a második évben a virágzó növényről szedett leveleket írják elő. Az újabb kutatások kimutatták, hogy az első évi levelek ugyanolyan hatásosak. A termelés által csak akkor csökken, ha az célszerűtlenül történik. 
 Édeskömény. Az édeskömény hazája a Földközi-tenger környéke. Terméseit többféle célra használják, így gyógyszerül, teakeverékek-, szemvizek, illatos tinktúrák, párlatok és szörpök készítésénél. Nagy mennyiségekben használják ezenkívül illóolaj- és likőrgyártáshoz. Helyenként, kedvelt konyhafűszert kenyérbe, süteménybe teszik. Nálunk leveleit és hajtásait főzelék gyanánt eszik. A kereskedelemben kb. 12 fajta van. Ezek nagyságban és színben egymástól különböznek, de sokszor többé-kevésbé eltérő illatuk is van. A leggyakoribb kereskedelmi fajták a német pugliai, macedóniai, galíciai és római édeskömény. A köményt illóolaj tartalma miatt használják, mely a termésfalban lévő járatokban van. Illóolajból 2-6% tartalmaz, a jó fajtákban legalább 4—4% olajnak kell lenni. Az illóolaj lepárlása után visszamaradó rész 14—22% fehérjét és 12—18% zsírt tartalmaz és ezért takarmánynak kiválóan alkalmas. A kereskedelmi árút sokszor meghamisítják. 
 Fekete mályvarózsa. A mályvarózsa Török- és Görögországban honos, azonban sokfelé termesztik mint kerti dísznövényt. Fehér, sárga, rózsaszínű és fekete ibolyaszín változatokban. A drogkereskedelemben a legsötétebb fajták virágjait használják. A forgalomban kétféle árú van: az egész virág, azonkívül a csészétől s termőtől megfosztott, és amely tehát csak a sziromlevelekből és a porzókból áll. A mályvarózsa virágjai nyalkát, cser-anyagot és vörös festékanyagot tartalmaznak. Csersav- és nyálkát ártalmuk miatt torokvizeket készítenek belőle, festékanyag tartalma miatt borok festésére használják. A drogkereskedelemben csak kisebb tételekben szerepel, azért csak az esetben termeljük, ha átvevőnk van reá. 
 Konyhakömény. A konyhaköménynek a kereskedelemben jelentős szerepe van. Sokat használnak belőle gyógyszerül, de sokkal nagyobbak azok a mennyiségek, amelyet az illóolajgyárosok dolgoznak fel és amelyet likőrkészítésre, valamint a háztartásokban fűszer gyanánt fogyasztanak. Különösen hegyi legelőkön, több helyen nálunk is gyűjtik a vadköményt. A kömény termesztésével eddig hazánkban kevesen foglalkoztak, de a kevés termelő mindegyike szép eredményt ért el. Termelése 3 legtöbb gyógynövénytől eltérően nemcsak a kisgazdának ajánlható, hanem a nagybirtokosoknak is; ugyanis a termesztése nem kíván különös kézimunkát. 
 Orvosi arkangyélika. Az arkangyélika Észak-Európában és Ázsiában. Nálunk a tátrai 'és keleti havasok szakadékos, vízeres helyein található. A kereskedelem céljából nagyban termelik,. Elsősorban illóolaj tartalma a miatt használják, ami a növény minden részében előfordul. Gyökérzetet a drogkereskedelemben is ismerik. A gyógyászatban illatos szeszek, tinktúrák, ecetek, szájvizek, fürdők, gyomorerősítök készítésére használják. Likőrgyártásra vagy drogot vagy pedig a gyökeréből, terméséből vagy a friss növényből lepárlóit olajat használják. Az északi országokban a friss növényt mint főzeléket és élvezeti cikket fogyasztják. Franciaországban a szárát cukorban főzik. Az illóolajgyártásnál visszamaradt termések takarmányul használhatók fel. 
 Ökörfarkkóró. Az ökörfarkkóró Közép- és Dél-Európában napos, száraz, köves helyeken gyakori. A drogkereskedelemben szépen szárított virágjai igen keresett cikket képeznek. Néha leveleit is használják. A virágok cukrot, sárga festőanyagot, zsírt és kevés illóolajat, a levelek, nyálkát, keserű anyagot, stb. tartalmaznak. . A virágokat mellteák készítéséhez, a leveleket borogatáshoz használják. Helyenként mindkettőből asztmaellenes füstölőszert készítenek. A drogkereskedelemben használatos virágot mindazon ökörfarkkóró szolgáltatja, amelynek virágja nagy és sárga színű. Ilyen van három: A szőrös, a molyhos és a keskenylevelű ökörfarkkóró.
 Piros gyűszűvirág. A piros gyűszűvirág hazája Nyugat-Európa. Főképpen hegyi erdőkben, mészmentes talajon fordul elő. Kertekben mini dísznövényt sok helyen termelik. A drogkereskedelemben leveleit használják. A gyógyászatban ezek szívbajoknál igen becses gyógyszert képeznek és leginkább forrázatok, tinktúrák alakjában alkalmazzák. Hatását többféle anyagnak köszönheti, amelyek közül valószínűleg a legfontosabb az úgynevezett digitoxin. Gyógyszerkönyvek a virágzáskor szedett leveleket írják elő, ámbár újabb vizsgálatok szerint virágzás előtt több hatóanyag van benne. Eddigi vizsgálatok szerint a termelt növényben kevesebb a hatóanyag, mint a vadontermőben. De ez bizonnyal rosszul termelt növényre vonatkozik, mert ha megfelelő talajon és ugyanolyan körülmények között, mint amilyeneket természetes előfordulási helyén szeret, akkor hatóanyag tartalmát emelni is tudjuk. 
 Skarlát- vagy muskotályzsálya. A muskotályzsálya hazája Dél-Európában van, sokfelé művelik mint kerti dísznövényt; helyenként, így pl. Budapest környékén is, elvadulva található. Leveleit vagy virágos részeit a drogkereskedelemben is használják. Illóolajat tartalmaz, a gyógyászatban csak ritkán alkalmazzák, azelőtt sör és bor fűszerezésére használták. Kitűnő mézelő növény, amely elég könnyen termelhető, azért mint méhlegelő ajánlható. 
Forrásom: Dr. Augustin Béla, Dr. Darvas Ferenc, Schneider József: A gyógy- és vegyipari növények termesztése c. könyv.
plants_-21a9e956-3777-482c-862e-858d4f78fe1f.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tasa.blog.hu/api/trackback/id/tr2216635716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása