Hogyan válassz megfelelő könyvet, avagy saját tapasztalataim

Manapság elég nagy probléma a társadalmunkban, hogy viszonylag kevesen olvasnak. Én hiszek abban hogy mindenki szereti ezt a tevékenységet, csak nem találta meg a megfelelő irodalmi művet, ami tetszett volna neki. Senki nem születik úgy, hogy minden művet utál. Úgy vélem főképp külső tényezők befolyásolják ezt, mintsem személyes élmény. Ilyen lehet például, amikor egyszerűen a családban sem azt tapasztalja a gyerek, hogy a könyv érték, az olvasás pedig élmény, vagy ilyen hatást válthat ki az irodalom óra kellemetlen élménye, de akár a digitális kütyük világa szippantja be a gyermeket. Ebben  posztban azokhoz a fiatalokhoz és felnőttekhez is szeretnék szólni, akik egyszerűen nem biztosak abban, hogy jó könyvet választanak. Megoldás lehet a gondolatmenetem azok számára is, akik ugyan nem is akarják megszeretni az olvasást/vagy már szeretik de ajándék könyvet keresnek szeretteiknek.

Hogyan is bizonyosodjunk meg róla, tetszik majd a könyv? Ismerd meg, akinek veszed. Tudod, milyen értékeket képvisel? Tudod, hogy mi a vágya, célja, hobbija? Tudod, miben adhatsz neki iránymutatást? Tudod, milyen téma foglalkoztatja? Ezek mind mind olyan kérdések,melyek egy lépéssel közelebb visznek a válaszhoz. Az önismeret, és egy számunkra kedves ember ismerete szerintem alapvető, hiszen csak oda kell figyelni magunkra és másokra.

A könyvet sem a borítójáról... Ugye te is be tudtad fejezni a mondatot? Én személyesen nem veszem figyelembe a borítót,hiszen ez csak egy figyelem felkeltési eszköz, nem biztos, hogyha a borító nem tetszik, akkor a könyv sem fog, és fordítva. Én mindenképp előnyben részesítem a fülszöveget, a könyv tematikáját is. Ha magam számára választok könyvet, akkor előnyben részesítem a saját hangulatom. Hiszen előfordulhat, hogy esetleg máshoz van kedvem. Szoktak lenni intervallumok az olvasásom rendszerében,mikor a témák váltakoznak, és 4-5 könyv ugyan abban a témában, például a történelemről szól. Ha másoknak veszek könyvet, akkor azok vagyok, hogy minden ismeretem összevetve egy számára pozitív élményt szerezzek. Például utána nézek kedvenc sorozatainak, filmjeinek, a hobbijával kapcsolatos témákra, és kiválasztom a hozzá legjobban illő könyvet.

Nem egyszer sikerült már emberekkel megszerettetni az olvasást. Én nem igazán értek nő létemre a pipercikkekhez, viszont a könyvek világában inkább megtalálom önmagam. Emiatt ajándék gyanánt, -nem mindig, csak ha nincs jobb ötletem- könyvet is szoktam adni másoknak. Egyik barátnőm adott egy esélyt egy általam választott könyvnek, még aznap elolvasta, és rendelt egy párat a szerzőtől. Jó érzés volt "megbabonázni". De akár ott van a 10 éves kishugom is, aki szinte rá sem nézett a könyvekre egészen addig, amíg rá nem vettem. Nem mondom, hogy ő már folyamatosan a könyveket bújja, de már nem okoz neki különösebb kellemetlen élményt, ha hozzá kell nyúlnia a könyvhöz.

Sajnos a hugomon, és a szakmai gyakorlatom keretében tapasztaltam,hogy a mai gyerekeknek hatalmas ingerek kellenek már csak ahhoz, hogy felkeltsük az érdeklődésüket. Egyáltalán nem lennék a tanárok helyében, akiknek nap mint nap kell túlszárnyalniuk, ezeket az ingereket. Nem  egyszerű, sajnos manapság ebben a digitalizációban az érdeklődést fent tartani, mégis azt gondolom, hogy ez nem mentség arra, hogy kevesebbet olvasson gyermek, felnőtt.

utsav-09feaf32-e31c-49d5-94e6-4b692f110527.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tasa.blog.hu/api/trackback/id/tr516637098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tása Blog

Friss topikok

Címkék

Archívum

süti beállítások módosítása